Pluimvee



Ganzen

Wij hebben 2 ganzen, 1 ganzerik Remy met 1 vrouwtje Moos

Ganzen werden al 3000 tot 4000 jaar geleden door de oude Grieken gebruikt voor het bewaken van hun tempels. De tamme gans is een grappige, eigenwijze grote vogel. Behalve dat ze gezelligheid brengen, doen ganzen ook dienst als erfbewakers: ze kunnen flink gakken als er vreemden komen! Ganzen zijn groepsdieren, die op z’n minst in een koppel gehouden moeten worden. Met de leeftijd van een jaar zijn tamme ganzen geslachtsrijp. De gans legt om de dag een ei, meestal vanaf maart. Ganzen broeden in ongeveer vier weken hun eieren uit. Genten beschermen hun ganzen door een dreigende houding aan te nemen, hun nek te strekken en te blazen. Tegen het eind van het broedseizoen neemt het agressieve gedrag van de genten weer af. Ganzen zijn grazers. Ganzen zijn geharde dieren en houden het prima uit zonder schuilgelegenheid. Het zijn landvogels maar een vijver is nodig om in te baden, te paren en in weg te vluchten.

Muskuseend   "Lies "

De Spaanse ontdekkingsreizigers die de muskuseenden in de zestiende eeuw vanuit Midden- en Zuid-Amerika mee naar Europa namen, wisten dat ze op de terugtocht geen honger hoefden te lijden. De redelijk zware muskuseend mag zich zeker niet moeders mooiste noemen, met z’n rare rode wratten op de neus en rond de ogen en zijn korte poten en grote voeten, waar niet alleen een paar zwemvliezen maar ook klauwtjes aan zitten . Maar aantrekkelijk zijn ze wel, vanwege hun tamme, sympathieke karakter. Deze dieren hebben veel ruimte nodig, een schuilgelegenheid en een platte bak met water. Op het menu van de muskuseenden staan gras, voedselresten, wormen en insecten. Het zijn meester in het wegvangen van vliegen. Deze eendensoort is niet alleen zeer vruchtbaar, de vrouwtjes zijn ook goede broeders. Hoewel er meldingen zijn van maar liefst dertig eieren per nest, broedt de eend meestal zo’n tien tot zestien eieren uit die na 35 dagen uitkomen.

Noord-Hollandse Blauwe:  Babs en Bor

De Noord-Hollandse Blauwen danken hun naam aan het feit dat koekoekkleurige hennen, die in weer en wind buiten lopen, van kleur veranderen in donker blauwgrijs. De officiële naam is overigens Noord-Hollands Hoen. Het gaat hier om zware, massief gebouwde dieren met een rustige aard. Het ras is slechts erkend in één kleurslag: de koekoekkleur. Het is een zogenaamd autosexing ras, dat wil zeggen dat de hanen en de hennen direct na het uitkomen van het ei zijn te onderscheiden. De haantjes hebben namelijk een veel grotere lichte vlek op de kop dan de hennetjes en ogen over het geheel lichter grijs van kleur. De Noord-Hollandse Blauwen hebben een enkele kam, oranjerode ogen, witte poten en een witte huid.

 

Odette.

28 oktober 2024: nieuwe vriendin voor Remy gearriveerd. Na het verdrietige nieuws van Moos, het goede nieuws over Remi en Odette.
Niet alleen Moos was de laatste weken niet happy ook Remi was niet blij. Remi liep veel te schreeuwen omdat hij Moos mee wilde nemen maar Moos kon hem niet meer volgen en bleef op het grasveld of bij de voordeur zitten. Nu is hij helemaal gelukkig. Hij schreeuwt niet meer maar maakt weer tevreden kwaak geluiden. Hij heeft Odette over de hele kinderboerderij rondgeleid, Odette volgt hem op de voet. Hij wijst haar hoe te eten uit een bakje en maakt plaats om haar te laten eten. Odette lijkt ook snel te wennen aan de drukte op de boerderij. Denk dat Remi’s kalme aanwezigheid daar flink bij helpt

22 maart 2024: nieuwe Hollandse Blauwe knuffelkippen, een hen en een haan, Baps en Bor. 

Baps bleek ook een haan te zijn en is maandag 29 juli omgewisseld voor een jonge hen. 

17 februari 2024 is gans Nicolet dood gevonden. Zij was 25 jaar de onafscheidelijke partner van Remy. Gelukkig vonden we dezelfde dag een eenzaam nieuw vrouwtje voor hem, Moos.

Moos heeft gisteren de show gestolen bij de dierenarts. En terecht, want ze heeft zich voorbeeldig gedragen. Op de boerderij liep ze met behulp van een paar blaadjes sla zo de bench in. Tijdens de rit met de dierenambulance, in de wachtkamer bij de DA en tijdens het onderzoek was ze angstig maar ook heel rustig en lief. Alleen tegen honden die in de wachtkamer te dicht bij kwamen werd flink geblazen en gesist. Ze had natuurlijk veel bekijks want een gans bij de dierenarts zie je niet vaak. De DA en assistente waren verbaasd dat ze zich zo goed liet onderzoeken.
Moos (15 jaar) loopt al sinds ze in februari bij ons is gekomen af en aan mank met de poot waaraan ze ook een kromme teen heeft. Het mank lopen werd de laatste tijd steeds erger. De afgelopen tijd heeft ze pijnstillers gekregen maar daar ging het niet beter door. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een DA die ook kennis heeft van watervogels wat nog niet zo gemakkelijk was. Vervolgens moest er natuurlijk ook nog vervoer geregeld worden. Dit is uiteindelijk gelukt via de dieren ambulance.
De diagnose;
De pijn komt vanuit de kromme teen. Deze is in het verleden gebroken geweest. De teen is verdikt en verhard. Omdat het de middelste teen is kan ze deze niet missen en wordt deze continu belast tijdens het staan en lopen.
Moos krijgt nu voorlopig de maximale dosering aan pijnmedicatie. Maandag is er opnieuw overleg met DA. Hopelijk heeft ze baat bij de nieuwe pijnmedicatie.
Rémy was vreselijk ongerust toen Moos weg was en heel blij haar weer te zien toen we eindelijk (het was lang wachten op de ambulance voor de terugreis) weer terug waren.

Helaas kwam er geen verbetering in de toestand van Moos en laten we haar op de boerderij inslapen.

Vogels besteden dagelijks veel tijd aan het onderhoud van hun verenpak. Met behulp van hun snavel houden ze de veren op hun plek en verwijderen ze veerluizen en mijten die er gaten in maken. Door regelmatig een bad te nemen wordt allerlei vuil uit de veren verwijderd. Vuiltjes in de veren zijn namelijk een broedplaats voor allerlei parasieten. Ook het invetten van het verenkleed met het was uit de stuitklier hoort bij de dagelijkse poetsactiviteiten.


Kippen kunnen hun ogen onafhankelijk van elkaar gebruiken en hebben een gezichtsveld van 300 graden (voor mensen is dit 180). Doordat ze hun ogen afzonderlijk van elkaar kunnen gebruiken kunnen kippen zich tegelijkertijd op verschillende dingen focussen. Dit staat ook bekend als monoculair zicht, dat opmerkelijk genoeg al ontstaat voordat een kuiken uit het ei komt. Als het kuiken nog in de schaal zit draait het naar rechts om licht op te vangen, waarbij de linkerkant van de schaal wordt bedekt door het lichaam van het kuiken. Wanneer een kuiken uit het ei komt, ontwikkelt het bijziendheid in het rechteroog, om het kuiken in staat te stellen goed naar voedsel te kunnen zoeken. Het linker oog is juist verziend, zodat een kip goed kan kijken of er geen roofdieren op de loer liggen. Dit is te zien wanneer er bijvoorbeeld een roofvogel overvliegt en een kip zijn/haar kop kantelt om het goed te kunnen zien.


Dit is Lies. Een vrouwelijke Muskus eend. De vrouwtjes kunnen uitstekend vliegen, beter dan de mannetjes. Kenmerkend zijn verder de wratten op de kop – bij de woerd meer dan bij de eend - de korte poten en grote voeten. Die voeten bestaan niet alleen uit een paar zwemvliezen, er zitten ook klauwtjes aan. Dankzij die klauwtjes kunnen ze hun toevlucht zoeken in een boom. Muskus eenden gaan zelfs graag op stok.

De snavel van een eend is een soort zeef. Aan de buitenkant van de onder-snavel zitten allemaal randjes. Die randjes zitten ook aan de binnenkant van de bovensnavel en aan de zijkanten van zijn dikke tong. Als hij dan onder water zoekt naar voer of beestjes dan zuigt hij het water naar binnen. Dan doet hij zijn snavel dicht en drukt met zijn tong al het water weer naar buiten langs al die randjes. Doordat de beestjes en het andere voer niet door die randjes heen kunnen blijven die in zijn bek zitten en kan hij het opeten.


Meer verhalen van de boerderij

Boerenhoen    "Karel "

Onze haan Karel was een bijzondere haan.

Hij was namelijk heel tam en knuffelde graag met kinderen en volwassenen. Daarom werd hij ook wel eens ingezet tijdens therapiesessies voor mensen met angst voor vogels of kippen.

Helaas is deze geweldige haan op bijna 10 jarige leeftijd overleden.

Karel de therapiehaan
Karel is een rustige haan en houdt er van om af en toe met mensen te knuffelen. Dan zit hij rustig op schoot en kan hij makkelijk geaaid worden. Daarom wordt hij ook wel eens ingezet als therapievogel. Voor mensen met vogel of kippen angst. Hieronder lees je het succesverhaal van psycholoog Philip en Rosa. 

'In mijn werk als psycholoog help ik mensen met het overwinnen van allerlei angsten, waaronder ook de angst voor alles wat vliegt. In deze hoedanigheid ben ik in contact gekomen met San en de Kinderboerderij de Pijp in Amsterdam. San heeft onder haar begeleiding ons de mogelijkheid geboden om te kunnen oefenen met bepaald gevogelte. Zoals bijvoorbeeld de haan Karel en plaats te kunnen nemen in de volière. Zeer ondersteunend was de begeleiding van San. Haar rust, geduld, kennis en uitnodigende houding om iedere keer een stapje verder te durven zetten. Zeer doeltreffend voor mijn doelgroep. Veel dank hiervoor en hopelijk kunnen we samen nog veel succesmomenten beleven'.

Philip Thuring