Geiten & schapen

De kinderboerderij heeft in totaal 12 geiten en schapen. Er zijn 6 geiten ( 2 Dwerggeiten,

2 Nubische geiten en 2 Wallische geiten) en 6 schapen (2 Mergellanders, 2 Friese melkschapenen en 2 Wallise Schwartznase schapen). Hieronder staan de foto’s van alle geiten en schapen op de kinderboerderij en de beschrijvingen van de rassen.

 

Dwerg geiten

Nederlandse dwerggeiten kwamen al lang geleden uit Midden-Afrika. In Nederland zijn ze vooral te vinden op kinderboerderijen en bij een groot aantal hobbyisten. Dwerggeiten zijn gehoornd. De bokken mogen tussen de 50 en 60 cm hoog zijn. De vrouwelijke dieren zijn meestal wat kleiner, ongeveer 50 cm. Een korte en glanzende beharing en een atletisch uiterlijk maakt het observeren van deze dieren tot een genoegen. Het is een levendig geitenras waaraan de eigenaar veel plezier kan beleven. Door hun kleine maat zijn ze makkelijk te houden voor mensen met weinig grond. Voor kinderen is de dwerggeit een bij uitstek geschikt dier. Ze houden van knuffelen, zijn aanhankelijk en trouw.

Wallische geiten

Van alle geiten is de Wallische geit of Walliser Schwarzhals Ziege, zoals het dier in Zwitserland heet, misschien wel de meest behaarde. Maar het meest opmerkelijke is wel de scherpe scheiding tussen zwart en wit, die meestal precies over midden van het lichaam loopt. Ook de horens mogen er wezen. Ze zijn iets gedraaid en hebben een scherpe voorkant. De vacht  moet vaak zo’n drie keer per jaar worden gekamd om alle klitten eruit te halen. Anders gaat de vacht vervilten. Anders dan de Angora geit, die jaarlijks geschoren moeten worden, houdt de Wallische geit haar jas zomer en winter aan.

Nanda

Nanda

Noemi

Nubische geit

In de tweede helft van de negentiende eeuw reisden de Nubische geiten mee met Engelse stoomschepen uit Egypte en India om de passagiers aan boord gedurende de lange reis van verse melk te voorzien. Eenmaal in Engeland vonden de hangoorgeiten al snel hun weg naar de liefhebbers, die ze kruisten met Engelse landgeiten.
Rond 1900 haalden de Engelsen enkele bokken uit het oosten. Ze werden de stamvaders van het huidige Anglo-Nubische ras. De geiten behielden hun typische lange oren, die hoogstwaarschijnlijk in verband staan met de warme, zanderige streken waar het ras is ontstaan.

In de kou hebben Nubische geiten van hun lange oren meer last dan gemak. Ze kunnen zelfs bevriezen, zeker als ze met water in aanraking zijn geweest. Vandaar dat deze geiten ‘s winters vaak naar binnen gaan.

Het Anglo-Nubische ras is een kruising tussen drie oosterse hangoorgeitenrassen. De voorouders van deze geiten werden al duizenden jaren in het Midden-Oosten gehouden, vooral voor de melk en het vlees. Herders hadden vaak wat kleine kuddes onder hun hoede. Ze selecteerder hun geiten onder meer op karakter: aanhankelijke en zachtaardige dieren kregen de voorkeur. Dat karakter zit er nog steeds in.
De Nubische geit is het grootste geitenras ter wereld. Het dier heeft een lange, slanke nek. Zijn kop heeft geen sik of belletjes. Zijn neus is sierlijk gebogen en de ogen stralen een zachtaardige warmte uit, die overeenkomt met zijn lieve karakter. De Nubische geit heeft een statige manier van lopen, die bijna koninklijk is. Hij kan in alle kleuren voorkomen.

Het is nu in Engeland het populairste ras. Deze geiten kunnen op zijn minst 1000 kg melk produceren in een jaarlijkse lactatie, met een gemiddeld vetgehalte van ongeveer 5 % (eiwit 3.8 %). Zekere bloedlijnen zijn zeer vruchtbaar met zeer uitzonderlijke records, zoals het lammeren van een zesling of een geit die 11 lammeren produceert in 25 maanden tijd (van 3 worpen). De Oosterse karakteristieken zijn nog steeds aanwezig.
Het Anglo-Nubische geitenras is wereldwijd populair.

Nubische geit Ischa

Friese melkschapen

Het Friese melkschaap is het hoogst melkproductieve schaap ter wereld. Dit schaap is gefokt op melk, vruchtbaarheid en karakter. Het  melkschaap is een geheel wit en vrij groot schaap. De kop is onbewold met zijde-achtig haar. De oren zijn lang, matig breed, en worden iets naar voren, zijdelings uitstaand gedragen. De kop heeft veelal een adellijke uitdrukking.

melkschapen

 Mergellander schapen

De Mergellanders werden ooit gehouden voor de mest, het vlees en de wol. Aan het eind van de jaren zeventig van de vorige eeuw is de vereniging opgericht omdat van het ras weinig meer over was.
Uit de Eiffel en de Ardennen werden schapen gehaald om de Mergellander weer op de been te helpen. De rasstandaard van de Mergellander is voortgekomen uit overlevering en archievenonderzoek.Onze Mergellanders heten Tiela en Toke

Raseigenschappen
De Mergellander is een middelgroot ras met een dichte en dikke vacht, een gevlekt patroon op poten en kop, een onbewolde kop, een iets bolle neus, een imposante kraag bij de rammen, een lange staart, zwarte neusspiegel en zwarte hoeven. Het ras kent een ruime variatie aan kleuren. Bruin, beige, donkerbruin, zwart mag ook.
Behalve een mooi en rustig schaap, is de Mergellander doorgaans ook gezond en sterk. Het ras kent weinig geboorteproblemen.
Onze Mergellanders heten Tiela en Toke

mergellanders

Walliser Schwarznase

De Walliser Schwarznase (WSN) wordt voor het eerst in de vijftiende eeuw genoemd als een zwartneusschaap uit het Visperdal (in Wallis, Zwitserland). Er zijn nu WSN fokkers in elk dorp van het Visperdal. Elke tweede zaterdag van maart worden in Visp de in te zetten rammen gekeurd (zie Alpabtrieb). De ooien worden per dorp in het najaar gekeurd (zie ook Alpabtrieb). Op deze wijze wordt gefokt op de meest wenselijke eigenschappen.

De WSN is een groot, gehard en sterk schaap met sterke poten/hoeven. Zowel de rammen als de ooien hebben gedraaide hoorns. De horens van de rammen zijn echter forser. Dit schaap kan zich goed handhaven in moeilijke omstandigheden en staat bekend om hun bijzondere karakter. Ze zijn namelijk rustig, nieuwsgierig, heel gemoedelijk en aanhankelijk. In ons land kun je vanwege dit karakter de WSN juist zien op kinder- en zorgboerderijen. Het zijn net ‘teddyberen’, tevens omdat ze zo aaibaar zijn.
Dit schapenras is honkvast waardoor weinig afrastering nodig is. Binnen de kudde hebben de oudere ooien de leiding. Het zijn kudde dieren die meestal dicht bij elkaar blijven. De ooien zijn na acht maanden vruchtbaar en kunnen vervolgens het gehele jaar door bronstig zijn. De draagtijd is circa 147 dagen.

Ze Heet Oreo en heeft nu een vriendin Olke